Par svina skrošu un renkuļu aizliegumu mitrainēs

Tuvojoties ūdensputnu medību sezonai, atgādinām, ka sākot no šā gada 16.februāra Latvijā un visā Eiropas Savienībā ir aizliegta svina skrošu un renkuļu izmantošana mitrainēs un tuvāk par 100 metriem no tām.

Šis aizliegums attiecas ne tikai uz ūdensputnu medībām, bet uz visu veidu medībām, bebrus ieskaitot! Tas ir attiecināms gan uz šaušanu, gan atrašanos mitrainēs un tuvāk par 100m no tām.

Par mitrainēm tiek uzskatītas visas ūdenstilpes, gan dabiskās, gan mākslīgās, kā arī purvi un palienes.

Aicinām jau laikus iegādāties bezsvina munīciju priekš ūdensputnu medībām. Piedāvājums ir pietiekami plašs – pieejamas gan tērauda, bismuta, cinka, alvas un dažādu metālu sakausējuma skrotis.

Populārākās ir tērauda skrotis, kas tiek izgatavotas no mīkstākas dzels. Atcerieties, ka tērauds ir vieglāks par svinu! Tādēļ, lai kompensētu kinētiskās enerģijas samazinājumu, tērauda skrotis jāizmanto divus numurus lielākas, nekā svina skrotis.

Pārbaudiet, vai jūsu gludstobra ierocis ir piemērots tērauda skrošu munīcijas izmatošanai, kādu munīciju (jaudas, svara un skrošu izmēra ziņā) jūs variet izmantot savā ierocī.

Svina skrošu aizlieguma iemesls - pīles no ūdenstilpes dibena uzlasa sīkus akmentiņus, tā saucamos gastrolītus, kas muskuļkuņģī palīdz sagremot apēsto barību. Ja kļūdas pēc akmentiņa vietā tiek norīta svina skrots, tā muskuļkuņģī šķīst un sākas saindēšanas ar svinu.

Svina toksiskā iedarbība var ietekmēt smadzenes, izraisot neiroloģiskas saslimšanas un uzvedības izmaiņas, aknu un nieru darbības traucējumus, kuņģa-zarnu trakta slimības, kā arī attīstības aizkavēšanos. Augstākā koncentrācijā saindēšanās ar svinu beidzas letāli.