Nomedītās mežacūkas būs jāreģistrē digitāli lietotnē “Mednis”

Nākamajā, 2023./2024. gada medību sezonā medniekiem būs jāreģistrē nomedītās mežacūkas mobilajā lietotnē “Mednis”, izmantojot digitālus marķieru numurus. Tas atcels vajadzību pēc fiziskiem mežacūku marķieriem un nepieciešamību papildus iesniegt informāciju par izmantotajām mežacūku medību atļaujām.

Medību noteikumi nosaka, ka mežacūka ir nelimitētais medījamais dzīvnieks. Taču sakarā ar nepieciešamību ierobežot Āfrikas cūku mēra izplatību, nomedītās mežacūkas ir jāmarķē ar Valsts meža dienesta izsniegtiem bezmaksas marķieriem, bet informācija par tām mēneša laikā pēc medībām jāiesniedz dienestā. 

“Lai sasniegtu Āfrikas cūku mēra vīrusa izplatības ierobežošanas mērķus un uzdevumus, Valsts meža dienests sadarbībā ar Pārtikas un veterināro dienestu pastāvīgi vērtē, cik efektīva ir pašlaik noteiktā mežacūku medību kārtība. Ņemot vērā to, ka šobrīd arī medību saimniecībā ir attīstījušās tehnoloģijas, mums ir iespēja precīzāk ievākt datus par nomedītajām mežacūkām, labāk novērtēt radušos riskus un efektīvāk plānot situācijai pielāgotus pasākumus,” Valsts meža dienesta Medību daļas vadītājs Valters Lūsis komentē lēmumu nomedītās mežacūkas reģistrēt mobilajā lietotnē “Mednis”.

Pamatojoties uz Medību likuma Pārejas noteikumu 21.2. punktu, Valsts meža dienests gatavojas izdot rīkojumu, saskaņā ar kuru 2023./2024. gada medību sezonā no 01. 04. 2023. informācija par nomedītajām mežacūkām medniekiem būs jāreģistrē un jāiesniedz Valsts meža dienestā, izmantojot mobilo lietotni “Mednis”. Tā ir Meža valsts reģistra funkcionalitātei atbilstoša lietotne, kas nodrošinās medniekiem noteikto mežacūku medību norises dokumentēšanas un informācijas aprites prasību izpildi.

 “Būtisks ieguvums, reģistrējot nomedītās mežacūkas lietotnē “Mednis”, ir digitāli marķieru numuri. Medniekiem vairs nevajadzēs doties uz Valsts meža dienestu pēc fiziskiem mežacūku marķieriem. Pie tam, nosūtot nomedītās mežacūkas datus ar lietotni, vairs nevajadzēs aizpildīt un iesniegt informāciju par izlietotajām mežacūku medību atļaujām jeb tautā dēvēto trešo pielikumu,” uzsver V. Lūsis, norādot, ka šāds lēmums ļaus ievērojami samazināt gan administratīvo slogu, gan datu apritei un apstrādei vajadzīgos cilvēku resursus.

Dienests arī informē, ka autentificētajiem medniekiem “Mednis” nodrošina vairākas citas priekšrocības, tostarp informāciju par sezonas kartes statusu. Tāpat medniekiem, ko pievienojis kāds medību tiesību lietotājs, būs pieejama arī šī lietotāja medību iecirkņu platību karte. Tas uzlabos medību organizāciju un mazinās pārkāpumu risku.

Valsts meža dienests aicina medniekus laicīgi lejupielādēt viedtālruņos lietotni “Mednis” un iepazīties ar tās lietošanas iespējām.  Lietotne bez maksas pieejama gan Android, gan Apple iOS ierīcēm un lejupielādējama tieši tāpat kā jebkura cita mobilā aplikācija. Gadījumā, ja rodas sarežģījumi vai jautājumi par lietotni “Mednis”, mednieki var izmantot iespēju sazināties ar dienestu, izmantojot e-pastu  .  

Lietotnes “Mednis” izveides projektu īstenojusi biedrība “Zemnieku saeima”, AS “Latvijas valsts meži”, Latvijas Meža īpašnieku biedrība, Latvijas Valsts mežzinātnes institūts “Silava”, Latvijas Mednieku savienība un Latvijas Mednieku asociācija. Vienlaikus lietotnē var ziņot arī par tieši novērotiem dzīvniekiem un to klātbūtnes pazīmēm, dzīvnieku nodarītajiem postījumiem  lauksaimniecībā izmantojamās zemēs, mežā un infrastruktūrai, kā arī uz ceļa notriektiem meža dzīvniekiem.

Lietotne “Mednis” Android ierīcēm: https://play.google.com/store/apps/details?id=lv.mezaipasnieki.mednis

Lietotne “Mednis” Apple iOS ierīcēm: https://apps.apple.com/lv/app/mednis/id1558848389

Lietotnes “Mednis” lietošanas pamācības:

https://mezaipasnieki.lv/lv/lietotnes-mednis-video-pamaciba