Būtiskākie jautājumi un atbildes par mednieka sezonas kartes iegādi

Ar 1. aprīli ir sākusies 2022./2023. gada medību sezona. Ikvienam medniekam, kurš vēlas šajā sezonā medīt, obligāti jāiegādājas mednieka sezonas karte. Bez šīs kartes medīt ir aizliegts. Valsts meža dienests apkopojis atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par mednieka sezonas kartes iegādi.

Kur var nopirkt mednieka sezonas karti?

Mednieka sezonas karti var pieteikt un apmaksāt Meža valsts reģistrā (https://gis.vmd.gov.lv/). Sistēmā jāautentificējas ar portāla Latvija.lv piedāvātajām iespējām, piemēram, internetbanku. Jāatver sadaļa MEDNIEKI → MANA MEDNIEKA INFORMĀCIJA → PAKALPOJUMI → JAUNS PAKALPOJUMS → PIETEIKT SEZONAS KARTI. Video instrukcija, kā sev iegādāties mednieka sezonas karti https://www.youtube.com/watch?v=rW_aH2UBDU4

Ja personai nav iespēja sezonas karti iegādāties Meža valsts reģistrā, to var izdarīt jebkurā no Valsts meža dienesta mežniecībām.

Kur pārbaudīt, vai man ir derīga mednieka sezonas karte?

To, vai mednieka sezonas karte ir derīga, var pārbaudīt Meža valsts reģistrā. Sistēmā jāautentificējas ar portāla Latvija.lv piedāvātajām iespējām, piemēram, internetbanku. Jāatver sadaļa MEDNIEKI → MANA MEDNIEKA INFORMĀCIJA → MEDNIEKA SEZONAS KARTES. Par to, vai mednieka sezonas karte ir derīga, var pārliecināties arī mobilajā lietotnē “Mednis” lietotāja profila sadaļā. Lai to izdarītu, lietotāja profilam jāpievieno VMD konts.

Kur saņemšu paziņojumu par nopirkto mednieka sezonas karti?

Paziņojums par Meža valsts reģistrā iegādāto mednieka sezonas karti tiek nosūtīts uz mednieka e-pasta adresi, kura norādīta mednieka profilā, arī uz mednieka e-adresi, ja tāda izveidota. Paziņojumu par mednieka sezonas karti var apskatīt arī Meža valsts reģistra sadaļā “Paziņojumi”.

Vai paziņojumu par apmaksātu mednieka sezonas karti nepieciešams izdrukāt?

Mednieka sezonas karte ir digitāls ieraksts Meža valsts reģistrā, to nav nepieciešams izdrukāt. Par to, vai personai ir derīga mednieka sezonas karte, Valsts meža dienesta darbinieki pārliecinās, reģistrā ievadot mednieka apliecības numuru.

Kā medību vadītājs var pārliecināties, vai medniekam ir derīga sezonas karte?

Medību vadītājam medībās ar dzinējiem nav pienākums medību dalībniekiem pārbaudīt medību dokumentus. Katrs mednieks ir atbildīgs par to, lai viņam būtu visi nepieciešamie medību dokumenti. Ja medību vadītājs vēlas pārliecināties par mednieka sezonas kartes esamību, jālūdz medniekam autentificēties Meža valsts reģistrā un atvērt sadaļu MEDNIEKI → MANA MEDNIEKA INFORMĀCIJA → MEDNIEKA SEZONAS KARTES. To iespējams izdarīt arī caur mobilo tālruni. Vai arī lūgt mednieka sezonas karti uzrādīt mobilajā lietotnē “Mednis”, vai arī lūgt uzrādīt izdrukātu e-pastā vai e-adresē saņemto paziņojumu par mednieka sezonas kartes iegādi.

Kā rīkoties, ja pieteicu mednieka sezonas karti tiešsaistē Meža valsts reģistrā, taču valsts nodevas apmaksu jau esmu veicis pirms tam?

Ja veikta priekšapmaksa par mednieka sezonas kartes sagatavošanu, uz jebkuras Valsts meža dienesta mežniecības e-pasta adresi jānosūta dokuments, kas apliecina veikto valsts nodevas maksājumu. Šo dokumentu var iesniegt arī klātienē jebkurā no mežniecībām. Pēc iemaksātās valsts nodevas pārbaudes Valsts kasē, veiktais maksājums tiek reģistrēts Meža valsts reģistrā un medniekam tiek sagatavota mednieka sezonas karte. Uz e-pastu, kas norādīts mednieka profilā Meža valsts reģistrā, atnāks paziņojums par mednieka sezonas kartes iegādi. Ja personai ir e-adrese, paziņojums atnāks uz e-adresi.

Vai var pieteikt un apmaksāt mednieka sezonas karti kādam medniekam, ja pats neesmu mednieks?

Pieprasīt un apmaksāt mednieka sezonas karti par kādu mednieku vai medniekiem var arī personas bez mednieka kvalifikācijas.

Video instrukcija, kā citai personai iegādāties mednieka sezonas karti

https://www.youtube.com/watch?v=dx-Sbqudca4

Ko darīt, ja piesakot mednieka sezonas karti citam medniekam Meža valsts reģistrā, parādās brīdinājums, ka šāds mednieks nav atrasts?

Jāpārliecinās, ka mednieka, kuram piesaka mednieka sezonas karti, personas dati (vārds, uzvārds, personas kods un mednieka apliecības numurs) ievadīti pareizi un nav pieļautas pareizrakstības kļūdas, nav ievadītas nevajadzīgas atstarpes.

Kā saņemt valsts nodevas par mednieka sezonas karti atvieglojumus, piesakot un apmaksājot to Meža valsts reģistrā?

Aizpildot elektronisko mednieka sezonas kartes pieteikumu Meža valsts reģistrā, jānorāda, kāda veida atvieglojums piešķirts. Pēc atvieglojuma veida izvēles jāaizpilda prasītie informācijas lauki.

Ko darīt, ja nevar pieslēgties Meža valsts reģistram – norādītā hipersaite nedarbojas?

Jāveic šādas darbības:

•           jāpārliecinās, vai interneta pārlūka adrešu logā ierakstīta pareiza adrese: https://gis.vmd.gov.lv, nevis www.gis.vmd.gov.lv;

•           jāmēģina pieslēgties ar citu interneta pārlūku vai ierīci, piemēram, viedtelefonu;

•           pirms pieslēgšanās mēģinājuma jānotīra izmantotā interneta pārlūka pārlūkošanas datus (kešatmiņu un sīkfailus (Cookies & Cache));

•           jāpārliecinās, ka pieslēgšanās notiek no Latvijas IP adreses;

•           jāpārliecinās, vai datorā uzstādītā  antivīrusa programma (ja tāda ir) nebloķē Meža valsts reģistra atvēršanu.

Ja veicot šīs darbības joprojām neizdodas pieslēgties Meža valsts reģistram, problēmas apraksts jāsūta uz , un Valsts meža dienesta speciālisti sagatavos atbildi.

Informāciju sagatavoja:

Valsts meža dienesta

sabiedrisko attiecību speciāliste

Vineta Vilcāne

29386203;

www.vmd.gov.l

Foto: Ilgvars Zihmanis.