PVD komentārs par jauno rīkojumu, ka turpmāk uz ĀCM nav jāizmeklē visas nomedītās meža cūkas

Lai padarītu efektīvāku un mērķtiecīgāku Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzraudzību meža cūku populācijā, turpmāk paraugi laboratoriskajiem izmeklējumiem jānosūta tikai no tām meža cūkām, kas nomedītas teritorijās, kurās pēdējā laikā konstatēti ĀCM gadījumi.

Asins paraugi no meža cūkām, kas nomedītas teritorijās, kurās pēdējo deviņu mēnešu laikā ĀCM vīruss nav konstatēts, laboratoriskai izmeklēšanai turpmāk vairs jāsūta nav.

Šobrīd ĀCM vīruss nav konstatēts vairāk nekā 290 Latvijas pagastos, taču to skaits mainīsies atkarībā no slimības epidemioloģiskās situācijas, tāpēc medniekiem, lai pārliecinātos, vai nomedītais dzīvnieks ir izmeklējams, regulāri jāseko līdzi informācijai INTERAKTĪVAJĀ KARTĒ

Līdz šim medniekiem laboratoriskām analīzēm bija jānosūta asins paraugs no katras  nomedītās meža cūkas neatkarīgi no teritorijas, kurā tā nomedīta.

Tāpat, lai nodrošinātu slimības agrīnu atklāšanu un samazinātu ĀCM vīrusa klātbūtni vidē, PVD atgādina, ka ikviens ir aicināts ziņot par atrastām beigtām meža cūkām.

Tagad par derīgu informāciju, proti, tādu, kas ļauj identificēt precīzu beigtās meža cūkas atrašanās vietu, ziņotājs saņems 50 eiro līdzšinējo 23 eiro vietā. Ziņot var, zvanot uz tālruni – 29394696.